Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 23 september 2020

Två nya verk av Audur Bjarnadóttir

2004-12-20

Fakta:

Namn: Ef ég væri fugl og Ern eftir aldri
Koreografi: Audur Bjarnadóttir
Musik: Árni Egilsson; John Tavener/ Jóhann G. Jóhannsson; Björk
Ensemble: Nationalteaterns skådespelare och dansensemblen Svöluleikhúsid
Plats: Isländska Nationaltheatrets stora scen
» http://www.leikhusid.is/

Den isländska koreografen Audur Bjarnadóttir bjöd på en kväll på Tjodleikhúsid som började med ett lyriskt verk tillägnat barn som blivit våldets offer, för att sluta med dansteater där humor blir det starkaste vapnet.

Med sina vitklädda dansare – professionella och barn – skapar Audur Bjarnadóttir en meditativ berättelse i verket Ef ég væri fugl (Om jag vore en fågel). Med ibland nästan outhärdlig långsamhet ges det plats för sorgens reflektioner.

I det andra verket Ern eftir aldri (Alert för sin ålder) blir stämningen burlesk. Nationalteaterns skådespelare och dansarna samarbetar på ett intressant sätt i det här samhällskritiska verket där Audur bygger på ett samarbete med dramaförfattaren Elísabet Jökulsdóttir och iscensätter rykande färsk text, med kvalitativa och dansanta motsägelser.
Nationalsymbolen fjallkonan (fjälldrottningen) parodieras och därmed den isländska självidentiteten eller “nationalsjälen”.
En burlesk samhällsobduktion där svaret på den nationaldräktsklädda skönhetstävlande Fjälldrottningen blir en slags folkets narr: en mycket rödklädd kvinna som lätt gör felsteg…

Föreställningen har som helhet fått mycket bra kritik och Audur har ännu en gång visat sin styrka som förnyare på den isländska samtidsdansens scen. Hun var med när Íslenski dansflokkurinn blev till år 1973 – då som dansare – och år 1989-1990 var hon dens konstnärliga ledare, för att sedan etablera sin egen fria dansteater: Svöluleikhúsid.

Ef ég væri fugl

Koreograf och regissör: Audur Bjarnadóttir

Musik: Árni Egilsson; John Tavener

Lyrik: Dorette Egilsson

Musik ensemble: Sigrún Edvaldsdóttir, Andrzej Kleina,

Zibigniew Dubik, Mark Reedman, Sigurgeir Agnarsson

og Jóhannes Jónsson

Dirigent: Hákon Leifsson

Bilddesigner: Ania Harre

Namn: Ern eftir aldri

Koreograf och regissör: Audur Bjarnadóttir

Musik: Jóhann G. Jóhannsson; Björk: Army Of Me

Textförfattare: Elísabet Jökulsdóttir

Dramaturg: Karen María Jónsdóttir

Bilddesigner: Elísabet Rónaldsdóttir

Musiktrio: Jóhann G. Jóhannsson, Einar St. Jónsson og Sigurdur Thorbergsson

Dansare: Ástrós Gunnarsdóttir, Cameron Corbet, Jóhann Freyr Björgvinsson och Lovísa Gunnarsdóttir. Dansande barn: Inga Huld Hákonardóttir, Jóhanna Stefánsdóttir, Kolbeinn Ingi Björnsson, Lilja Rúriksdóttir och Níels Thilbaud Girerd. Skådespelare: Arnbjörg Hlíf Valsdóttir, Baldur Trausti Hreinsson, Ívar Örn Sverrisson, Kjartan Gudjónsson, Nanna Kristín Magnúsdóttir, Ólafía Hrönn Jónsdóttir och Ragnheidur Steindórsdóttir. Ljusdesign: Ásmundur Karlsson och Hördur Ágústsson.

Scenografi och dräkter: Rebekka A. Ingimundardóttir

Organisation: Svöluleikhúsid i samarbete med Thjódleikhúsid

Kristín Bjarnadóttir

Fler Föreställningar

Annonser