Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 27 januari 2021

Gör om mig

2004-11-03

Fakta:

Namn: Make Over
Koreografi: Kajsa Giertz
Ensemble: Dansare: Sara Ekman & Pablo Fernandez
Plats: Dansstationen/Palladium 2004-10-03
» http://www.dansstationen.se

I fonden på Dansstationen Palladiums stora scen, finns en kulissbild med sandstrand och palmer, som indikerar Expedition Robinson och andra dokusåpor. Scenen är en catwalk där dansarna Sara Ekman och Pablo Fernandez ständigt byter kläder, könsidentitet och rollgestalter. Vid sidan av den, ett cafe´ med bord och stolar där de två kan sitta ner och tala om hur det är att vara människa.

Make Over är koreografen och dansaren Kajsa Giertz egensinniga och humoristiska kommentar till dagens TV-såpa, queer-debatt och unga människors jakt på en gångbar identitet genom att göra om sig, make over. Det kan yttra sig i Pablo Fernandez i tyllkjol och oväntade dansrörelser eller Sara Ekman i strikt kroppsspråk och manskostym. Dock är det mer problematiskt för en manlig dansare att uppträda i tyllkjol än för en kvinna att klä sig till man. Han tappar sin status medan hon vinner den. Liknande har vi sett i Teater Bhopas intressanta genusföreställning Det stora samlaget i Göteborg, men här på den skånska dansscenen får vi ett lättare anslag.

För Kajsa Giertz har förflyttat sig från den sofistikerade surrealismen i sin koreografi Åh vilken dag som skildrar en egendomlig vardag, till en än mer humoristisk dans här i Make Over.

Det är elegant, parodisk koreografi som har ett direkt tilltal till den unga publik för vilken Make Over är gjord. Sara Ekman gör till exempel en anti-svansjön i vitt tyll med skakande dans ,som en skadskjuten höna, medan Pablo Fernandez rockar loss i sin vita tyllkjol som har han ett ytterst ambivalent förhållande till.

Däremellan texter av Torsten Schenlauer med tonårsperspektiv på hur man skall bli människa, komiska, drastiska, ibland med riktigt dåliga vitsar.

Make Over om utseendefixering, identitetsskapande och att försöka finna sig själv fungerar utmärkt i att nå sin unga publik, med sitt actiontempo, sin humor och sitt prestigefria tilltal.

Och Sara Ekman & Pablo Fernadez är lysande i sin skenbart improviserade lätthet i dansen.

Ingela Brovik

Fler Föreställningar

Annonser