Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 25 maj 2024

Handarbete

2004-10-25

Fakta:

Namn: Silence of Trembling Hands, Zefirum, Meretseger (hon som älskar tystnad)
Koreografi: Virpi Pahkinen
Plats: dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Virpi Pahkinen har utvecklat ett invecklat solos många möjligheter. Från tidigt 90-tal till nu har hon allt mer vecklat ut sin koreografi till att omfatta större rum och några gånger flera dansare.

För den polska Balet Poznanski har hon skapat två verk, som ligger nära andra verk och solon. Silence of Trembling Hands varierar solots teknik för sex dansare i röda togor, Zefirum närmar sig tempeldans med en bronsgudinna på sockel och sju dansare i statuariska mönster. Precisa handflator, distinkta fingertoppar; dansarna bär sina händer över huvudet som tunga ämbar men av luft.

Referensen till asiatiska dansformer är uppenbar i andning, kroppsuppfattning och positioner. Det är och har varit Virpi Pahkinens styrka att återanvända ett urtida mönster med filosofisk potential i samtida dans som blir magiskt lysande, kontemplativ.

I det helt nya solot Meretseger (hon som älskar tystnad) rinner mycket av den inåt lyssnande koncentrationen ut i en ny vaghet som ser främmande ut för Pahkinen. Kanske hon funnit en ny väg, men ännu inte lärt känna den.

Recensionen är tidigare publicerad i Expressen 22 oktober.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser