Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 04 mars 2021

Här hoppar Helene

2004-10-19

Fakta:

Namn: Helene
Författare: Efva Lilja, Foto: Tomas Gidén

Efva Liljas profil som koreograf är det plats-specifika och nu har hon koreograferat för en mycket liten plats: en mini-bok av flip-typ. Det vill säga, om man håller den elva gånger sex centimeter lilla, men två centimeter tjocka boken med ena handen och snabbbläddrar med andra handens tumme uppstår en ”filmad” koreografi i ytterkanten av boksidorna.

Helene heter det lilla verket efter dansaren Helene Karabuda som gör ett solo med en långsam förflyttning från vänster boksideskant till höger, där en snabb liten hoppe-skutt-sekvens (bbrrrrrrrrtt) flyger förbi.

Och så kan man börja om långsamt från början och läsa den text (på engelska) av Efva Lilja som finns på varje vänstersida och rymmer tankar om dansens väsen och koreografens arbete. ”We are constructing the dream about life”. Det knivskarpa fotot är ˆ förstås Tomas Gidéns. Klokare blir man inte av denna lilla snabbis, men gladare!

Flipboken Helene kan än så länge köpas endast i Stockholm på Dansens Hus, Dansmuseet, hos bokhandeln Konstig i Kulturhuset och hos Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan 28.

Margareta Sörenson

Fler Böcker

Annonser