Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Höstens gröna skugga

2004-10-15

Fakta:

Namn: Grön skugga
Koreografi: Anne Külper
Plats: Galleri 125 Kvadrat, hörnet Östgötagatan och Kocksgatan, helt nära Folkungagatan i Stockholm.

Röd Port, Orange Tröskel, Gula Strimmor har nu fått en fjärde uppföljare: Grön skugga. Anne Külper hör till de plats-specifika koreograferna och på det lilla galleriet 125 kvadrat på Söder i Stockholm har hon funnit en ny, ännu mindre plats.

I det lilla vitmålade rummet med fönster mot gatan gör hon solon i samklang med konstföremål, oftast textila, i galleriet. Alla fyra verken ledsagas av Amit Sens klangrika och varierade musik.

Grön skugga dansas över, på och vid en stor rya i gröna färgtoner av Annika Ekblom, som också vävt de svävande skira våderna med inslag av bladsilver vid fönstren. Att Anne Külper är väl förtrogen med tai chi sedan länge syns väl i detta solo. Tempot är super-lugnt och andningsrelaterat, armrörelserna minner om tai chins vågliknande sjunkande.

I dessa korta färgsolon har Anne Külper på liten yta gett sig själv möjligheten till stora svängningstal och olikheter. Den bubblande och överväldigande Gula Strimmor följs av den eftersinnande och minimalistiska Grön skugga där grön ryarugg förvandlas till skogsdoft, höstmark, mull under dansarens fot.

Grön skugga visas sista gångerna fredag 15 oktober kl 18, lördag och söndag 16-17 oktober kl 16 på Galleri 125 Kvadrat, hörnet Östgötagatan och Kocksgatan, helt nära Folkungagatan .

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser