Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 01 december 2020

Tolv sulor trummar loss

2004-09-24

Fakta:

Namn: Tap Dogs
Ensemble: Tap Dogs
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Rutiga skjortor och kängor med rediga tå- och klackjärn. Tap Dogs är mer garage än street och mer white trash. Mycket working class hero och inte så lite soldatdrill.

Historiskt är det ett fynd. I nuet ett fenomen. Steppandet trummade in i 1900-talet via svart dans i USA, och byggde på stampningar från den afrikanska tradition som slavarna förvaltade. Mixat med bl a irländsk träskodans är det inte fel att tänka på Riverdance när Tap Dogs-sulorna hamrar som mest intensivt – folklore och arbetsdans, manlig uppvisningsdans, prestation, virtuositet. Och samma ointresse för kroppen över benen – armarna, till exempel. Är de bara i vägen, eller?

Sex Tap Dogs-dansare ger en Kroumata för skosulor, en svit rytmer och sound, ett landskap av smatterljud mot trä, mot metall, mot vatten. Svetten skvätter, en av dansarna tuggar tuggummi hela föreställningen. Tufft, tillbakalutat.

Det lär vara packat på Dansens Hus till och med lördag, och jo, kanske i grabbigaste laget men också väl varierat och generöst i sin opretentiösa bussighet.

Artikeln är publicerad i Expressen 23 september

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser