Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

SE de la B! Nu!

2004-08-31

Fakta:

Namn: Foi
Koreografi: Sidi Larbi Cherkaui
Ensemble: Les Ballets C de la B
» http://www.lesballetscdela.be

Ta all världens sorger och bedrövelser, blanda dem med blodstänk och mjöl, fågelfjädrar och svart spillolja. Gjut himmelska madriagler över, spetsa med kinesisk sopran. Kör i mixer med dans och scenbild, droppa lite humor i, spetsa med andlighet.

Mmm. Les Ballets C de la B har än en gång haft modet att bortse från det vanliga, det väntade. Med Foi vågar styckets totalkreatör Sidi Larbi Cherkaoui rispa i den trons fernissa som ligger blank över krig och nöd mitt i detta nu. Han gör det tillsammans med Capilla Flamenca, en skönt sjungande ensemble, som i tre sakrala nischer dessutom leker snällt med kristna ikoner.

Les Ballets C de la B har sedan mitten av 80-talet varit ett av det belgiska dansundrets flaggskepp. Det är tredje gången gruppen kommer till Göteborg Dans & Teater, som just kört igång och kan fira tioårsdag.

Sång, musik, slapstick, dans, ståupp – allt blandas saligt. En teve-meterolog låter högtrycken klippa till på kartans mest brännande politiska platser. Bagdad, Ramallah ˆ tjoff! Mother America är en svart transa, oemotståndligt charmig och fylld av budord. Å ena sidan Adam och Eva med sina fikonlöv, å den andra stjärnbanér-boxarhandskar som smockar till de som redan gråter högst.

Överväldigande, träffande, mänskligt och politiskt. Fragmentarismen som totalgrepp får denna gång ovanligt mycket sagt.

Artikeln är tidigare publicerad i Expressen 21/8 2004.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser