Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

Mamma jord

2004-08-31

Fakta:

Namn: Ma
Koreografi: Akram Khan
» http://www.festival.goteborg.se

Hjässan mot jorden, foten mot jorden. Trädets rötter och människans närhet till jorden växer till ett sällsamt genomrytmiserat grenverk av kroppar och musik i Ma.

Akram Khan är en den globaliserade tidens idealiska mixare. Den indiska khatak-dansen använder han som förstärkare, förråd och trampolin. Musikern vid sina tablas gör långa rytmiska girlander i högt tempo med röst och tunga. Det som brukar vara en ljudmatta med svikt, växer i Ma till nästan huvudroll och snitsig solouppvisning.

Dansen, huvudsakligen samtida västerländsk, lånar ur khatak-formens snabbhet, och verkets första tredjedel är packad med energier. De sju dansarna tumlar, flyger och fyrfotaspringer i en marknära, jordbunden dans. ”Ma” betyder jord på indiska, på engelska mamma, och i några partier med text skissas barndomens käraste träd och sagan om en kvinna som inte kunde få barn, men planterade träd.

Akram Khan har komponerat dynamiskt och den heta, täta rytmiken går i Ma mot välgörande vila. Dansarna samlas i en mjuk massa av armar och ben, huvuden och fötter. Som i en andning lyfts en av dem på de andras ben och armar, flyger och landar i jorden.

Det är vackert och virtuost i variationerna på hur huvud eller fötter kvittar lika som tänkbara kroppsdelar mot ett golv. Men någonstans här spirar också min känsla av att detta är mer av rytmiskt bygge än känsla och uttryck. Det är oerhört snyggt, men aningen för blankt för att fästa i sinnet, minnet.

Artikeln är tidigare publicerad i Expressen 28/8 2004.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser