Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 21 september 2020

Gula strimmor i kvadrat

2004-05-27

Fakta:

Namn: Gula strimmor
Koreografi: Anne Külper
Plats: Gallier 125 kvadrat, Stockholm

Litet är fint och mindre kan det inte gärna vara. En butik för konsthantverk i Stockholm har gjort en modest yta till sitt namn: 125 kvadrat. Ungefär hälften av metrarna står tomma och där fortsätter koreografen Anne Külper sina solostycken som anknyter till konstföremål. Röd port och Orange tröskel hette de tidigare halvtimmeslånga styckena, nu är det dags för Gula strimmor.

En väv av Gunilla Hasselberg i vitt och gult utspänt på tunna pinnar är det gulas ursprung, men här finns också en kudde, en spegel, ett gult keramikfat. Och en ring, gulvitskimrande. När Anne Külper trär den på sitt ringfinger börjar hon sväva, snart står hon på en sockel och flyger, ringburen.

För att snart landa på golvet i en finstämd rytmisk väv av rörelser, så lyckligt dansant som jag aldrig sett henne göra. Amit Sen musik spritter så vårligt och milt, Anne Külpers dans andas frid och lätthet. Citatraderna i programmet av Rune Östensson träffar exakt i soligheten: ”Gula strimmor genom hjärtats iris, Klarblå himmel runt hjässan.” Just så.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser