Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Samtida dans i skottlinjen

2004-05-04

Fakta:

Koreografi: Baktruppen
Plats: Moderna Dansteatern
» http://www.baktruppen.org

Baktruppens rykte är aktat; en avantgarde-grupp som utmanar scenkonstens alla konventioner. Med det stycke utan titel som var huvudnummer i Moderna Dansteaterns festkväll på Dansens Dag 29 april gjorde de det igen.

Denna gång var den samtida dansen i skottlinjen, och visst blev stämningen munter! Baktruppens medlemmar är nuförtiden i vad som generöst kan kallas medelåldern, men de hade alla pressat in sig i blanka danstrikåer som på programmatiskt otränade kroppar inte blir en njutning att se. I tidstypisk teaterrök intar de formationer och positioner som är typiska för den ”klassiskt moderna” dansen. Men allt görs med en tafflig håglöshet och valhänthet som i sanning utmanar förlagan.

De knäpper stundtals på små skruttharpor, visslar The girl from Ipanema uselt samt svettas och kämpar med lyft och skutt, med ålning och paddiga pas-de-deux-er. För en van danspublik är det jätteroligt de första 15-20 minuterna. När överraskningens förtjusning lagt sig blir det ganska bökigt och långrandigt och med en viss lättnad applåderar man den tappra truppen. Skönt att det är slut, måste vara en lättnad att få åla sig ur de blanka trikåerna.
Inslaget av plåga i den gravallvarliga exponeringen är nog det som fastnar mest i mitt minne. Och som sådant onekligen kommenterar scenkonsten i allmänhet och dansen i synnerhet.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser