Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Citrusperformance: Om att pressa citroner

2004-02-19

Fakta:

Namn: The Lemonkeepers
Koreografi: Kitt Johnson
Plats: Dansescenen i København
» http://www.kittjohnson.dk

Det är en större konst att pressa citroner, än man i förstone skulle kunna tro. Man kan inte släppa den lösa, de ska samlas in på kvällen och man ska kela lite med dem, när de känner sig ensamma, men om man är tre om att göra det så kan det lyckas, från den ena kvällningen till den andra.
Dessa nya fakta om mänsklighetens arbetsliv framstod klart för premiärpubliken, som hade den stora glädjen att se de tre manliga artister med nycirkus- (bl. a. Cirkus Cirkör) och teaterbakgrund, som tillsammans med Danmarks stora kvinnliga solist Kitt Johnson och regissör visade ett helt nytt prov på vad ett performance kan vara.
The Lemonkeepers är en metafysisk lek med rörelsen, lätt som en fjäder och djup som en parabel. Humorn var ledtråden, medmänsklighet själva kodordet.
Den dadaistiske tonen från nycirkusen hade parats med en enastående kroppslig timing.
Cirkus är traditionellt ett larmande sätt att visa upp farliga och spektakulära nummer – The Lemonkeepers gav istället prov på en meditativ ström av melankoliskt spröda levande bilder. Då orden kom med, var de inte betydelsebärande, utan de pekade bara på att orden kan användas till att slå i skallen på andra. Det förekom nästan inte någon reell dans, men det är sällan som små och större kroppsrörelser framstår som så klara och pregnanta som i spelet mellan de tre männen och deras citroner.
En otrolig musikalitet medverkade i likhet med den begåvade humorn till att förvandla den lilla föreställningen till något av ett mirakel på Dansescenen. Dessutom måste man ge Sture Ericson en eloge för hans suggestive ljud som var ett medskapande element i den välgjorda föreställningen.
De tre artisterna hade var sin egen ton: Itzik Gabay (Israel, utbildad dansare och skådespelare) står för den täta koncentrerade energin, Samuel Gustavsson med sin spetsiga näsa (Sverige, jonglör och dansare) ställer hela tiden frågor om tillvaron, och avlägsnar saker och ting från sina rätta platser och utgör det irritationsmoment som får saker och ting att hända och slutligen är det Karl Stets (Danmark, lindansare och jonglör) som är mannen som kan förvandla sig till orm och försätta två citroner i magisk dans i rummet.
Föreställningen blev även fint kompletterad av en fantastisk ljussättning av Mogens Kjempff, speciellt i öppningsscenens bild då de ljusgula citronerna vilade i ett hav av violett ljus på smaragdgröna kanaler.
Det är inte ofta som man suckar på ett så njutningsfullt sätt efter en dansföreställning, men The Lemonkeepers vill man gärna se igen.
The Lemonkeepers spelas på Dansescenen i København till 29. februari och den 2 mars på Gran Teater for Dans i Århus.

Charlotte Christensen

Fler Föreställningar

Annonser