Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 22 april 2021

Annorlunda skogstur

2015-07-14

Fakta:

Namn: M M M – Mat Mata Matas
Koreografi: Johan Rödström, Fredrika Byman Moberg, Soledad Howe
Författare: Frida Sandström
Ensemble: scenkonstkollektivet MOLD
Plats: Änggårdsbergen med startpunkt i Botaniska Trädgården i Göteborg
» http://skogen.pm/events/mold-mmm-mat-mata-matas/

Skogen är en plattform för mångahanda konstuttryck. Att vidga scenkonstens rum ingår i konceptet. I MMM – Mat Mata Matas, med scenkonstkollektivet MOLD, deltar publiken i en gruppvandring i Änggårdsbergen i Göteborg.
MMM är tredje delen i en trilogi som tidigare har avhandlat Döden (2013) och Somna Sov (2014). Där lärde jag mig dö och blev nattad. Nu får jag sensibilitetsträna min matsmältning under en timme i skogen.
MOLD är helt kollektiv med trygga händer. Varsamt tar de på mig en skyddsdräkt samt förser mig med glasögon och hörlurar, där jag vandringen igenom får tydliga instruktioner. Men jag hör även prassel, susande, regn och poetiska texter. Lagt till terrängpromenaden blir det dubbelnatur.
Vi ger oss av när skymningen faller, varje kväll har sin startid. Premiären är en bedårande upplevelse. Vid den spegelblanka sjön måste jag bara lyfta de tonade glasögonen och tjuvkika på det naturliga sommarnattsljuset.
Klädda som saneringsarbetare utgör vi ett främmande inslag i miljön. En mötande hund sticker svansen mellan benen och plötsligt rister obehaget i mig. Inte för vad den lågmälda rösten i lurarna avslöjar om mitt inre, men för att vår vita grupp kan utgöra ett hot. Ser vi ut som Ku Klux Klan på marsch?
Nej, vi är nog för långsamma och fredliga. Faller fogligt på knä vid uppmaning, lägger pannan mot jorden eller omfamnar trädstammar. De medverkande svärmar som milda väsen runt omkring.
Bortom stadens larm – så gott det nu går med bluesfest i Slottsskogen – instängd med mig själv i skyddsdräkt och med syn och hörsel avskärmad, blir jag varse dofterna och hur skogsstigen bestämmer mina steg.
Mage och tarmar har blivit ett trendigt ämne. Men det får klucka och suga bäst det vill inuti. MMM = möte med markkontakt, räcker fint för mig. Tack MOLD, för promenaden!

Spelas t o m 19 juli

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 30/6 2015

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser