Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 17 juli 2018

Ett brett spektrum av uttryck

2013-11-11

Fakta:

Namn: I remember
Koreografi: Peter Svenzon
Filmare: Josef Atlestams och Joakim Envik
Ensemble: Art of Spektra
Plats: Vara konserthus
» http://www.artofspectra.com

Peter Svenzon är en multikonstnär som gärna mixar sin koreografi med egen musik och olika visuella uttryck i Art of Spectras verk. I I remember – framarbetat i residens hos Vara konserthus – är blandningen väl genomförd. Minnets fragment gestaltas än som dimmiga drömmar, än som konkreta, frusna handlingar. Svenzons musik manar på och Ludde Falks ljus, liksom Josef Atlestams och Joakim Envik Karlssons video, skapar olika rum och stämningar för minnena. Rösterna i ljudfragmenten går inte alltid fram, men det hänför jag till det diffusa. Ett undantag är Adrian Ulrich Skjoldborgs direkta dialoger med publiken. Charmiga utbrytningar som stannar upp flödet och ger dansarna tillfällen till återhämtning och omriktning. Det kan behövas, för Svenzons koreografier är krävande. Han gör dans med kroppens kapacitet i fokus, en kontrollerad explosivitet som de unga dansarna Joakim Envik Karlsson, Sofia Sosso Harryson, Ville Oinonen och Adrian Ulrich Skjoldborg fint behärskar. Men allra starkast lyser fenomenala Ulriqa Fernqvist med sin precision och mognad. Hon är helgjuten i varje rörelse, ger konstnärlig tyngd åt den lättaste flykt. Minnen som etsar sig fast.
Spelas på turné i höst och vår, bland annat i Borås, Kungsbacka och Göteborg.

Texten är tidgare pubicerad i Göteborgs-Posten 10 november 2013

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser